Sunday, 5 October 2014

Cara mengesan CCTV / kamera litar tertutup di bilik mandi / tandas / homestay / resort/ hotel

Baru2 ni kita dikejutkan dgn kes pembicaraan seorg pengusaha rumah inap di Ipoh, Perak yang dituduh atas kesalahan mengintip 8 org pelanggan rumah inapnya mandi bogel melalui camera yang dipasang di bilik mandi.
Kes mengintai melalui CCTV / kamera litar tertutup  di bilik mandi / tandas / homestay / resort/ hotel bukanlah kes y baru namun kerana tidak berhati-hati atau terlepas pandang maka mudah menjadi mangsa skodeng ni.
Namun jangan kerana kes2 begini, kita membatalkan hasrat untuk bercuti dan melancong atau atas urusan kerja kerana takut diintai. Sebagai langkah-langkah keselamatan, maka wajar bagi kita mengetahui cara-cara mengesan CCTV / kamera litar tertutup  di bilik mandi / tandas / homestay / resort/ hotel yang dikunjungi.

Langkah-langkah mengesan CCTV / kamera litar tertutup  di bilik mandi / tandas / homestay / resort/ hotel:-

1. Setelah berada di bilik mandi / tandas , 0n bluetooth handphone.

2. Search device/peranti y aktif bluetooth.

3. Semak device/peranti y disenaraikan, dan kenalpasti jika terdapat device/peranti yang dinamakan seperti "cam090" /"webcame" atau nama2 yang pelik2, anda dinasihatkan utk membatalkan hasrat dihati utk menginap kerana besar kemungkinan terdapat wireless camera y sedang aktif sekitar anda.

4. Pengunaan wireless camera lebih praktikal bgi kerja2 skodeng sbb mmg sukar dikesan oleh mata kasar kita, xmacam camera y berserabut wayar tu.

Ok diharap cara2 mengesan kamera litar tertutup/CCTV dibilik mandi / tandas / homestay / resort/ hotel ini dapat membantu kita drpd menjdi mangsa skodeng org2 yang xbermoral ni. 

No comments: