Monday, 25 July 2016

PERMOHONAN KAD NIKAH NEGERI PERAK (NKAD)

Assalamualaikum,

Udah lama beno xupdate blog melainkan post pasal katalog jerr.. hehe... Even dalam fb pn bersawang tak upload status.

Tapi disebabkan teringatkan janji dalam post lepas pasal Prosedur Nikah hari tu nk post pasal PERMOHONAN KAD NIKAH NEGERI PERAK (NKAD) ni, so kena la buat juga ye.. 

Sebenarnya permohonan Kad Nikah (NKAD) ni dibuat pada 24/3/2016 .  Hanya selepas Setahun 3 bulan bernikah. hehe... Bz beno ropernye nye. Benornya idak le bz, tapi nk nunggu gambor yang sesuai buh kt kad tu. Meleyher pnya leyher, tu yang smpai lebih setahun lbih baru nk apply kad nikah. Pnya la berani merayau sana-sini xda kad nikah, surat nikah pn malas nk bw. Nasib xkna tangkap!

0k la. bebel sampe ke sudah le xsiap2 post ni. Jom tengok benda yang pejabat agama nak untuk apply Kad Nikah (NKAD) ni:- 

1. Senarai Dokumen Yang Diperlukan
- Sekeping gambar ukuran passport bagi suami dan isteri (tudung mesti berwarna gelap)
- Salinan sijil perakuan nikah dan sertakan bersama sijil perakuan nikah yang asal untuk pengesahan.
- Salinan kad pengenalan suami dan isteri yang telah disahkan
- Bayaran RM40 bagi dua kad Kad Nikah (NKAD)

2. Kemudian, dapatkan Borang Permohonan Kad Nikah (Nkad) di Pejabat Agama dan lengkapkan :-

Borang Permohonan Kad Nikah (Nkad)

3. Hantar Borang Permohonan KAd Nikah (Nkad) bersama-sama dokumen yang no.1 tadi.

4. Terima Resit Pembayaran. 
Resit Kad Nikah NKAD

 5. Tunggu Pejabat Agama call untuk collect kad dalam masa 3 bulan dari tarikh permohonan.


Kad Nikah Nkad - Muka Depan

Kad Nikah Nkad - Belakang


DONE..... 

Cda dapat dua Kad Nikad NKAD ni.. Satu somi simpan, satu lagi kita simpan. Buh lam beg duit. :)

Benornya, kalau de apa-apa soklan lain, kome call je direct pejabat agama nun.


6 comments:

Unknown said...

boleh tahu sapa je yang boleh sah kan salinan ic suami istri tu

Unknown said...

Apa beza kad nikah yang ada cip dengan yang xder cip yek. Utk negeri perak

Unknown said...

Assalamualaikum..saya nak tanya macam mane klu salinan sijil nikah pun kte tak de..sbb lepas kenduri blh perpuan dlm 2,3ari pastu trus blik umh suami utk wat knduri blah sna..and smpai skrg saya xblik lagi kmpung untuk ambl sijil nikah y ori or kad nikah tu..mslah skrg ni mane mna saya nk pi wat kad nikah klu xde salinan sijil nikah tu..ke saya perlu pergi ke tok kadi y nikah kan kami dlu tu..

Fid long said...
This comment has been removed by the author.
Fid long said...

Kad nikad ni mandatory ke?

Syahsha said...

kad ni dekat jabatan islam manjung boleh buat?