Wednesday 29 April 2015

Stevia RCC Penganti Gula


Gila superb stevia ni!!!

Alkisah tentang Stevia ni bermula dimana cda buat Diet Atkins sbb nak mengecutkan badan yang dah kembang semangkuk ni.
(sebenarnya semangat sbb nk kawen n takot baju baju xmuat) kih8 .:)

Alhamdulillah berkat ilmu dan kesabaran sepanjang DA, berjaya turunkan hampir 8kg sebelum kawin.(mik masa 4 bulan shja nk lost 8kg ni, selebihnya maju ke fasa seterusnya dan maintain pemakanan seimbang)


Sedikit intro tentang Diet Atkins:-

Atkins Diet ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan.

Dengan mengurangkan dan mengehadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahan api. Ini bererti berat badan akan mula menyusut.

Dr Atkins mula mengembangkan idea karbohidrat rendah dalam pemakanan semenjak tahun 1970an lagi tapi kurang mendapat sambutan. Pada masa itu ramai rakyat Amerika telah mengikuti low-fat diet atau diet rendah lemak.

Melalui low-fat diet, ada yang tidak berjaya mengurangkan lemak badan kerana walaupun mereka mengehadkan makanan berlemak, mereka masih mengambil makanan berkarbohidrat dan bergula, seperti meminum lebih  banyak jus, memakan roti dan kentang berlebihan. Yang berjaya menurunkan berat badan pula selalunya akan kembali ke berat badan asal dalam masa 1-2 tahun kerana kebanyakan diet yang diperkenalkan menyebabkan mereka sentiasa terasa lapar dan tak mampu mengikut teknik low-fat diet itu buat masa yang lama.

Diet Atkins berfasa-fasa (fasa 1-4) dan mengehadkan pengambilan karbohidrat dalam menu harian bermula 20gram (fasa 1) seperti dibawah:-
  1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
  2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
  3. Pre-maintenance
  4. Lifetime Maintenance
Semasa 2 Minggu Induction:
1.) Elakkan nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.
2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya.
3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
4.)banyak lagi nti kita cerita.

Dah itu je mampu nk share, nt cda buat entry lain pasal DA ni. Kalau korang nk tahu pasal Diet Atkins ni secara terus cuba pergi ke group Facebooknya ni:
https://www.facebook.com/groups/atkinsmalaysia/

Jadi, untuk menjaga kuantiti karbohidrat ni banyak la menu harian yang terpaksa dicatu atau lebih sadis lagi ditinggalkan terus sepanjang tempoh diet ni termasuklah nasi,tepung,GULA DLL !!!!
 
Bab menu lain2 kita akan cerita next entry berkenaan alternatif untuk segala makanan yang TAK BOLEH semasa DA. Buat entry in cda story pasal STEVIA penganti GULA sbb cda mmg suka manis!
selain daripada kerana DA,cda turut tersedar dengan bahayanya pengambilan GULA putih secara berlebihan.
Bahaya GULA




Kalau nk tahu, satu sudu gula bersamaan 4.2 gram karbohidrat. Jadi cuba bayangkan kalau sekali minum kopi o ais mau letak 3 atau 4 sudu gula kan. Jadi, rosak la DA cda!! 
Oleh kerana STEVIA penganti gula ni 0 kal0ri atau 0.02 gram Karbohidrat, maka ianya adalah alternatif terbaik untuk menikmati kemanisan..

Jom tgk kebaikan STEVIA ni:-

stevia penganti gula untuk DA / kencing manis
lagi 1 bestnye stevia ni ialah dia dlm bentuk cecair, jadi mudah sebati dlm makanan n minuman. 
nyum2..my favourite :Yogurt Original + asam Kulit Limau + anggur + stevia


Kalau korang nk dapatkn Stevia ni, berikut adalah beberapa detailnya:-

  • HARGA sebotol  (300 titik) (selepas GST 1 April 2015)
      • AHLI : RM30
      • BIASA : RM50
    • Untuk menjadi ahli, perlu bayar RM140.00* sekali seumur hidup dan akan dapat:-
      • 3 botol stevia secara PERCUMA (Nilainya RM150.00)
      • Khairat kematian (termasuk suami,isteri,anak2 dan ibu bapa)
      • komisen dan bonus  
    *tertaluk kpd perubahan semasa

    No comments: